25 Kasım 2005

Yedik yedik doyduk

Dün ABD'de Şükran Günü idi.

Günün anlam ve önemi 1600'lü yılların sonlarında bu kıtaya ilk yerleşmeye gelenlerin hazırlıksız gelmiş olmalarından kaynaklanıyor. Efendim kış bastırınca bunların yiyecek stokları da tükenmeye başlamış; toptan açlıktan telef olacaklarmış ki oranın yerlileri (Amerikalı yerliler, Kızılderililer yani) acıyıp yeni yerleşmecilere yiyecek getirmişler. Bu olayın anısına her yıl bir ziyafet düzenlenirken, kimse sonra yerlilerden ne kadar toprak alındığı konusuna değinmiyor.

Ama zaten bir sürü eski gelenek gibi, bu günün özgün anlamı da yıllar geçtikçe buğulanmış biraz. Şimdi kimisi --- daha düşünceli olanlar --- bu günü iyi bir biçimde kullanıyorlar aslında: Yaşamlarında nelerden memnun olduklarını, nelerin iyi gittiğini, nelerden dolayı şükran duyduklarını düşünmek için kullanıyorlar. Yemeğe oturmadan önce. Diğerleri için bu gün aile ve arkadaşlarıyla bir araya gelip... kocaman bir yemek yeme günü.

O yüzden, geçen hafta içinde en az dört arkadaşım "Bu Perşembe iyi bir yere yemeğe davetlisin değil mi?" diye sorarak Şükran Günü'nü yalnız geçirmeyeceğimden emin olmak istediler. Biraz duygulandırdı aslında.

Ben bir kaç ay öncesinden beri eski bir arkadaşımın ailesinin yemeğine davetliydim zaten.

Geleneksel Şükran Günü yemeği içi doldurulmuş, fırında pişirilmiş hindi. Arkadaşımın babasının spesiyalitesi bu doldurma malzemesi; envai çeşit fındık fıstık ve sebzeden nefis bir şey yapıyor, sonra da hindinin içine koyup telef edeceğine ayrı pişiriyor. Mmmmmm. Nefis.

Ayrıca bir başka gelenek de tatlı olarak pay pişirmek. Dün iki türlü pay vardı yemekte: Ceviz ve balkabağı. Mmmmm. Nefis.

Bugün yemek falan yemiyorum ben. Dün üç günlük yedim çünkü...

15 Kasım 2005

Ben de geldim.

Selam. Ben de geldim.

Düzenli olarak Türkçe yazı yazmayalı bayağı oldu aslında. Meslek: Elektronik mühendisi. Şu andaki mekan: College Park, Maryland, ABD. Burada ne iş yapıyorum: Doktora öğrencisi.

Olası yazı konuları: Müzik, bilim muhabbeti, dans, iş güç. Politika: Az, çünkü kan basıncım artıyor politika yazınca.

İşte böyle. Selam.